Pujski so predvsem v obdobju sesanja in med odstavitvijo posebno dovzetni za različne vrste patogenov. Visoko stopnjo okužb, izločanje patogenov in različne poti prenosa je treba kritično obravnavati v okviru verige okužbe s patogeni v celotni populaciji prašičev. Kako je mogoče zanesljivo okrepiti zdravje in imunski sistem pujskov, da bi dolgoročno podprli odpornost živali na različne patogene?

Opozorilni znaki

Bolezni v fazi odstavitve najpogosteje povzročajo nalezljivi patogeni, pomembno vlogo pa igrajo tudi drugi dejavniki, denimo bolezni prebavil in dihal.

Driska, kašelj, slaba rast in potencialno višja stopnja smrtnosti so lahko znaki nalezljivih patogenov. Tudi bivalni pogoji in klima v hlevu, (vročinski) stres, boji za socialni rang, mikotoksini ali endotoksini lahko poslabšajo različne bolezni in povečajo dovzetnost.

Posledice za kmeta

Če so pujski optimalno krmljeni in zdravi, to spodbuja njihovo rast in učinkovitost pri prehranjevanju, posledično so pujski bolj kakovostni, bolj donosni in poslovanje kmetijskega obrata je uspešnejše.

Izdelki v naši ponudbi in spletni trgovini

V naši spletni trgovini najdete izdelke blagovnih znamk Maxcare, Milkiwean, Selko in MilkivitVeč izdelkov iz programa za vzrejo pusjkov najdete v naši spletni trgovini.