Pujske se odstavlja med 3. in 4. tednom starosti. V tej občutljivi fazi so podvrženi več stresnim dejavnikom, kot so sprememba prehrane, premestitev in oblikovanje novih skupin. V kombinaciji z odstavitvijo so slednji velika preizkušnja za prebavni trakt pujskov, saj se pod stresom spodbudi razmnoževanje in rast določenih vrst patogenih bakterij in klic. Zaradi stresa ob odstavitvi se poveča tudi dovzetnost pujskov za ostale virusne in bakterijske okužbe.

Opozorilni znaki

Driska pri pujskih povzroči dehidracijo in slabšo rast. Poleg tega se lahko smrtnost pujskov poveča za do 30 %. Dejstvo je, da lahko stres ob odstavitvi poveča dovzetnost pujskov za drisko, ki je povezana s spremembo prehrane po odstavitvi. Manjši vnos krme po odstavitvi lahko privede do zmanjšanja produktivnosti in poveča tveganje za vnetne procese v črevesju živali.

Posledice za kmeta

Driska ob odstavitvi, ki jo večinoma povzročajo enterobakterije, kot je recimo E. coli, predstavlja globalno eno najresnejših zdravstvenih težav pri pujsih in prinaša velike gospodarske izgube zaradi visoke smrtnosti, slabe rasti živali in s tem povezanih stroškov veterinarskih storitev.

Koncepti krmljenja za načrtno vzrejo pujskov

Okusen in lahko prebavljiv prestarter od konca prvega tedna starosti, postopen prehod na krmo, krmne mešanice, ki so prilagojene prebavi in ki preprečujejo drisko ter zagotavljajo zdrav razvoj črevesne flore, so tisti dejavniki, ki so odločilni pri uspešni odstavitvi pujskov. Vnos krme v prvem tednu odstavitve je zelo pomemben pri nemoteni vzreji. Zmanjšane količine surovih beljakovin in kalcija ter uporaba mešanice kislin prispevajo k optimalni prebavi ter stabilni in zdravi črevesni flori.

Milkiwean® (MKW) ponuja vrsto konceptov krmljenja, ki so posebej prilagojeni različnim vzrejnim postopkom.

Izdelki v naši ponudbi in spletni trgovini

V naši spletni trgovini najdete izdelke blagovnih znamk Maxcare, Milkiwean, Selko in MilkivitVeč izdelkov iz programa za vzrejo pusjkov najdete v naši spletni trgovini.