Število odstavljenih vitalnih pujskov na letni ravni je pomemben podatek, ki vpliva na sposobnost razmnoževanja svinj pri vzreji pujskov. K izgubam pujskov prištevamo izgube pred skotivijo, kot tudi pred in po odstavitvi. Večina izgub pred odstavitvijo se pojavi v prvih dneh življenja pujskov in ima včasih isti vzrok kot smrtnost pred kotitvijo. Živorojeni in vitalni pujski torej bistveno vplivajo na razmnoževalni potencial svinje.

Opozorilni znaki

Po podatkih iz literature se delež mrtvorojenih pujskov giblje med 5 in 10 %. V zelo plodnih čredah svinj je lahko ta delež znatno višji. Skupaj z izgubami sesnih pujskov lahko skupni delež do faze odstavitve v povprečju doseže 15 do 25 %. Izgube po odstavitvi so običajno manjše in se gibljejo od 1 do 5 %. Vendar pa je to odvisno od kondicije in stanja pujskov ob odstavitvi, načina odstavitve in celotnega postopanja, stanja cepljenja in imunosti ter zdravstvenih izzivov in prisotnosti patogenov po odstavitvi.

Posledice za kmeta

Število odstavljenih vitalnih pujskov na letni ravni je pomemben podatek, ki vpliva na sposobnost razmnoževanja svinj pri vzreji pujskov. Manj vitalni pujski in visok delež smrtnosti lahko povzročijo veliko gospodarsko izgubo, predvsem pa negativno vplivajo na dobro počutje živali in so zato izredno pomembni zaradi dobrobiti živali. Zaradi vsega tega je zmanjšanje izgube pujskov pomemben cilj kmetijskih obratov za vzrejo pujskov.

Izdelki v naši ponudbi in spletni trgovini

V naši spletni trgovini najdete izdelke blagovnih znamk Maxcare, Milkiwean, Selko in MilkivitVeč izdelkov iz programa za vzrejo pusjkov najdete v naši spletni trgovini.