Optimizacija mineralov je bistvenega pomena pri novorojenih teletih. Elementi v sledovih podpirajo biološke funkcije, ki so potrebne za dobro delovanje imunskega sistema, za razplod in rast. Nepravilno doziranje in neustrezne količine lahko negativno vplivajo na produktivnost živali (npr. v obliki manjše teže ob odstavitvi), obrambo pred boleznimi ter morebiti povečajo smrtnost. Izbor izdelkov z elementi v sledovih in raziskovalne dejavnosti podjetja Trouw Nutrition proizvajalcem mleka omogočajo, da dosledno in stroškovno ugodno sledijo potrebam telet in telic, da dolgoročno ohranijo produktivnost, zdravje in dobro počutje živali.

Elementi v sledovih so bistvena hranila, ki jih potrebujejo vsi živi organizmi

Osnovne potrebe živali lahko delno pokrijemo z elementi v sledovih, kot so recimo baker, cink in mangan, ki jih vsebuje osnovna krma, kot so silaža, seno in žito. Številne študije pa kažejo, da elementi v sledovih v teh sestavinah sicer izpolnjujejo mikrobne potrebe mikroflore vampa, ne morejo pa pokriti celotne potrebe po elementih v sledovih, kar pa novorojeno tele potrebuje za rast, zdravje in dobro počutje.

Naš nabor izdelkov z elementi v sledovih Trouw Nutrition – vključno z IntelliBond, Optimin in IntelliOpt – omogoča kmetom, da dosledno in stroškovno ugodno zadostijo dodatnim potrebam živali. Naši izdelki učinkovito zmanjšujejo interakcije z drugimi esencialnimi hranili v krmi ter izboljšujejo okus in absorpcijo, to pa omogoča učinkovitejše prehajanje esencialnih hranilnih snovi v črevesnem traktu teleta. Ko se kovine iz elementov v sledovih absorbirajo, podpirajo številne bistvene življenjske funkcije, kot so zdravje, rast in uspešnost živali.

Kakšno je razmerje med elementi v sledovih ter zdravjem in produktivnostjo novorojenih telet?

Elementi v sledovih so nujno potrebni za zdravje in uspešnost, vendar pa niso vsi viri elementov v sledovih enaki. IntelliBond (hidroksidni elementi v sledovih) je nova kategorija elementov v sledovih, ki imajo edinstveno hidroksilno skupino, ki je kovalentno vezana na kovino. Zato imajo odlično biološko uporabnost in nizko reaktivnost, kar zagotavlja optimalno učinkovitost.

Posledično so proizvajalci mleka, proizvajalci krmnih mešanic in nutricionisti prišli do naslednjih ugotovitev:


 • Večja hranilnost sestavin v krmi, vključno z vitamini, maščobnimi kislinami in probiotiki.
 • Izboljšano uživanje krme in mineralov, zlasti pri teletih.
 • Boljše delovanje vampa in boljša prebavljivost vlaknin in suhe snovi pri teletih in nadomestnih telicah po odstavitvi.
 • Večja biološka uporabnost, kar pomeni boljše imunsko stanje, zdravje in zmogljivost.
 • Manj mineralov (npr. Cu in Zn) in fosforja se sprosti v okolje.
Stabilnost je ključni dejavnik pri oskrbi z elementi v sledovih. Stabilnejše molekule elementov v sledovih so manj reaktivne na hranila in sestavine krme. Posledica tega je boljša absorpcija krme in starterjev za teleta ter učinkovitejša absorpcija kovin, kar izboljša zdravje, rast, zmogljivost in dobro počutje telet in telic.

Davi Brito De Araujo, globalni programski vodja za mineralne snovi v sledovih pri podjetju Trouw Nutrition

Izdelki v naši ponudbi in spletni trgovini

V naši spletni trgovini najdete izdelke blagovnih znamk Maxcare, Milkiwean, Selko in Milkivit


 • Proizvod Milki Gusto blagovne znamke Milkivit

  MILKI GUSTO

  Izredna okusnost obroka Milkivit Milki Gusto poveča vnos osnovne krme in zmanjša potrebo po močni krmi.


  49,00  (44,75  brez DDV)
 • Proizvod Milkinal blagovne znamke Maxcare

  MILKINAL 21

  Milkinal 21 – optimalna podpora za presušene krave


  40,30  (36,80  brez DDV)
 • Proizvod Milkinal blagovne znamke Maxcare

  MILKINAL 13

  Maxcare Milkinal 13 – naš prodajni hit za učinkovitost vampa z živim kvasom


  46,81  (42,75  brez DDV)
 • Nutrivita - Health linija izdelkov Maxcare

  MILKINAL VITHANEO

  Maxcare Milkinal vithaNeo je mineralna krmna mešanica za visoko produktivne krave in vsebuje tudi vitamine B z zaščito pred razgradnjo v vampu

  54,50  (49,77  brez DDV)

Več izdelkov iz programa za krave molznice najdete v naši spletni trgovini.