Raziskave v podjetju Trouw Nutrition z elektronskimi napravami za odmerjanje krme pujskom so pokazale, da je po odstavitvi z vidika uspešne vzreje zelo pomembno, da se pujske pravočasno nauči jesti. Uporaba prestarterjev pripomore k znatno boljšemu in stalnemu vnosu krme po odstavitvi. S tem se spodbudi delovanje črevesja in zdravje pujskov in posledično zmanjša tveganje za pojav prebavnih motenj, ki so povezane s prehrano.

Opozorilni znaki

Svinja je zelo prilagodljiva žival, ki se je zmožna prilagoditi različnim ekološkim nišam. Za iskanje hrane ima svinja ustrezna čutila, da lahko prepozna hrano v svoji okolici. Pujski na začetku oklevajo in nočejo poskusiti nove in neznane hrane. Tovrstno evolucijsko vedenje jih verjetno ščiti pred zaužitjem pogojno škodljive ali nevarne hrane.

Še posebej v času po odstavitvi, ko pujski zaupajo svojim prirojenim ali do tega trenutka navajenim okusom, so variacije v okusih in aromah krme zelo tvegane in lahko za določen čas pomenijo celo slabše uživanje krme, dolgoročno pa zmanjšanje produktivnosti. Zato je priporočljivo, da se pri odstavljanju pujskov in prehodu na krmo okuse čim manj spreminja ter uporabi koncepte krmljenja z visoko okusnostjo oz. okusnimi in lahko prebavljivimi, deloma znanimi, sestavinami.

Posledice za kmeta

Dober vnos krme pred in po odstavitvi je ključ do zdravega in vitalnega pujska. Raziskave podjetja Trouw Nutrition so pokazale, da pujski, okuženi z bakterijo E. coli, izkazujejo slabšo učinkovitost krmljenja le takrat, ko vnos krme pade pod določeno minimalno količino. To pomeni, da je optimalen vnos krme pomemben dejavnik za brezskrbno odstavitev pujskov. Vnos krme v prvem tednu po odstavitvi v veliki meri določa vnos krme in pridobivanje telesne mase v celotni fazi rasti ter ima trajen vpliv na kasnejši zakol.

Izdelki v naši ponudbi in spletni trgovini

V naši spletni trgovini najdete izdelke blagovnih znamk Maxcare, Milkiwean, Selko in MilkivitVeč izdelkov iz programa za vzrejo pusjkov najdete v naši spletni trgovini.